[ Kattenbak schoonmaken ] - Hoe vaak moet ik de kattenbak verversen?

[ Kattenbak schoonmaken ] - Hoe vaak moet ik de kattenbak verversen?


Hey, gaat jou kat ook niet op de kattenbak? Of weet je in het algemeen niet hoe je de kattenbak moet schoonmaken!?

Dan heb je geluk... Ik had namelijk ook totaal geen idee...


...Toch is het een belangrijk iets, iets dat we niet mogen overzien... Want anders durft de kat wel eens naast de kattenbak haar behoeften te doen.

En we hebben al eens besproken over hoe moeilijk het is om kattenurine te verwijderen. Dit is iets dat we liever vermijden, dus moeten we maatregelen treffen.

Anders heb je die prachtige kattenbak gekocht voor niets, en is het gewoonweg weggesmeten geld toch?

Maar hoe vaak moet je die kattenbak verversen?

kattenbak schoonmaken

Wel dat is een goede vraag, en om het antwoord te krijgen deed ik het volgende... Ik contacteerde eerst en vooral de verkoper, en een deskundige.

Door de nodige research te doen kreeg ik niet enkel op de vraag hierboven, maar ook nog eens een aantal tips!

Echter is dit belangrijk, want je moet een kattenbak voldoende verversen.

Doe je dit niet, zal je kat in het huis sproeien. Echter is dit op zijn beurt weer gevaarlijk, want als een kat een plekje vind waar ze graag haar/zijn behoeftes doet... Zal zij/hij terugkeren, en het daar blijven doen.

Dit is dan vaak ook een reden waarom katten het in huis doen, in plaats van op de kattenbak... Maar dan is het ook niet meer hun fout.

Zelf ben ik opzoek gegaan naar heel wat antwoorden, en tips die wetenschappelijk ondersteund zijn om vervolgens tot de beste conclusie te komen.

Maar voor we beginnen, heb ik echter een vraag voor JOU! Hoe vaak ververs jij jou kattenbak, en waarom zo veel of zo weinig?

[ Kattenbak schoonmaken ] - Hoeveel katten maken gebruik van de kattenbak?!

Een kattenbak wordt niet altijd door maar één kat gebruikt, echter is dit een grote factor bij het schoonmaken van een kattenbak.

Toch zijn er meerdere dingen waar je rekening mee moet houden, de vraag is echter wat deze dingen zijn!?

Er zijn veel factoren.

Daarom is het ook de bedoeling op de hoogte te zijn val al deze factoren, dan weet je meteen hoe je de kattenbak moet schoonmaken, en hoe vaak!

Een belangrijke factor bijvoorbeeld is of je katten alleen maar binnen zitten, of ook buiten gaan en daar dus ook hun behoeften doen.

Dit zal dan weer het intensief of iets minder intensief gebruik van de kattenbak kunnen vaststellen, en dus ook hoe en wanneer je de kattenbak moet schoonmaken.

Ook is één van deze factoren wat voor kattenbak vulling je gebruikt, dit heeft echter te maken met wanneer je de kattenbak moet schoonmaken.

Zoals je ziet zijn er best veel dingen, waar je eigenlijk op moet letten.

Wat voor kattenbakvulling gebruik je?

hoe vaak moet ik de kattenbak verversen

Vooraleer we ons gaan verdiepen in de kattenbakvulling, vind ik het nodig om wel te vermelden dat er vulling is met verschillende geurtjes.

Dit raad ik af...

...Je kat heeft veel scherpere zintuigen, en ruiken dan ook veel beter als wij mensen... Dit zou het zelfde zijn alsof je parfum letterlijk in je neus zou spuiten...

...Dat zou niet prettig zijn toch, wel dit is voor jou kat ook niet echt prettig. Toch denken vele eigenaren hun kat hiermee een plezier te doen.

Dit is dan ook niet waar, je kat heeft dit niet graag.

Nu we dit achter de rug hebben kunnen we ons eindelijk verdiepen in de soorten kattenbakvulling, en hoe dit een rol speelt in de hoeveelheid.

Je hebt namelijk klonterend grit, als dit het geval is, is het belangrijk om iedere dag de klonters eruit te scheppen.

Echter bij intensiever gebruik van de kattenbak kan het wel eens oplopen tot 2 - 3 keer schoonmaken per dag.

Heb je niet klonterend grit, kan de vulling een klein beetje langer mee. Dit is dan ook weer beter voor het milieu in het algemeen.

Als je niet klonterend grit hebt is het aangeraden om iedere 4 tot 7 dagen de kattenbakvulling te vervangen.

Ik heb een filter, wat moet ik nu doen!?

Sommige mensen, maken gebruik van een filter, en deze kattenbakken zijn dan ook geurvrij.
Echter moet je deze filter wel eens vervangen...

...Er zijn dan ook zoveel bronnen, en adviezen over wanneer je de filter moet vervangen... Dat je zelf begint te twijfelen!

Toch raad ik het zelf aan deze filter te behouden tot hij begint te stinken, hier mee laat het vanzelf merken dat het niet meer in staat is de taak te vervullen...

...En dus ook niet langer meer benodigd zijn.

[ Kattenbak schoonmaken ] - Wanneer moet ik de kattenbak volledig verversen?

kattenbak schoonmaken

Nu hebben we al besproken over wanneer je de kattenbakvulling moet verversen, maar wanneer moet je de volledige kattenbak schoonmaken?

Het is namelijk zo dat je om de zoveel tijd je de kattenbak grondig moet schoonmaken. Dit zal jou kat ook veel liever hebben.

Maar voor we hier verder op in gaan moet je weten hoe intensief de kattenbak wordt gebruikt... Ik weet het... dat hebben we net ook al gezegd.

Echter speelt dit een grote rol in de hoeveelheid, en wanneer je de kattenbak volledig moet schoonmaken.
Wordt hij niet intensief gebruikt is het belangrijk deze volledig schoon te maken iedere 4 tot 6 weken... Zo blijft hij proper.

Maar als hij intensief wordt gebruikt, is het belangrijk dit vaker te doen.

Dan is het belangrijk om je kattenbak volledig schoon te maken iedere 2-4 weken, zo blijft hij proper... Echter moet je hier kijken hoe intensief het gebruik is.

Het is belangrijk om dan eens je kattenbak schoon te maken met water en zeep. Doe dit dus met heet water en afwasmiddel.

Gebruik geen schoonmaak middel, omdat sommige ingrediënten schadelijk kunnen zijn voor je kat, en dat is uiteindelijk niet de bedoeling.

Zoals we al eerder hebben bevestigd, ruikt je kat veel beter als jou en is de schade al snel toegebracht, zonder dat je dit weet.

Daarom is het belangrijk ook bij het toedienen van medicatie en zo voort, eerst de dierenarts of een andere deskundige te contacteren.

Zij weten wel raad dat wetenschappelijk onderbouwd is.

Reacties