6 weetjes over katten die je waarschijnlijk nog niet gehoord hebt!

6 weetjes over katten die je waarschijnlijk nog niet gehoord hebt!

weetjes over katten

6 weetjes over katten die je waarschijnlijk nog niet gehoord hebt, klinkt vrij verdacht... of niet? Wat is er zo speciaal, zo mysterieus dat je het nog niet weet.

Om hier op verder te gaan moet je jou kat perfect begrijpen, en weten wat voor dieren katten eigenlijk zijn.

Katten zijn namelijk prachtige dieren, en buiten dat ook nog eens zeer zelfstandige dieren... Ze wassen zichzelf, ze worden niet graag zomaar opgepakt...

...Er zijn veel dingen die een kat bijzonder maakt. Echter zijn we niet altijd op de hoogte van deze dingen omdat sommige dingen gewoon niet belangrijk zijn in de verzorging.

Toch is het leuk om eens een kijkje te nemen naar de dingen die we nog niet weten van katten, en dus ook meer te weten te komen.

Nu vraag je jezelf vast af, wat is er zo belangrijk dat ik nog niet weet van mijn kat? Je kat is tenslotte je beste vriend, althans dit is vaak het geval...

...Toch zijn katte mysterieuze wezens, en geven ze hun geheimpjes niet al te snel bloot... Dit is omdat katten vrij intelligent zijn.

Ze weten al snel wat je van plan bent, en reageren hier dus op.

Maar goed, laten we samen kijken naar de 6 weetjes over katten die je waarschijnlijk nog niet gehoord hebt!

1. Snorharen kat - belangrijker dan je denkt!snorharen kat

Wat je vast al is opgevallen is dat iedere kat, voor zover ik weet, snorharen heeft. Vele mensen denken echter al snel dat dit gewoon een deel van hun lichaam is en verder niet zo'n belangrijke functie heeft...
Niets is minder waar...

...Het is namelijk zo dat een kat gebruik maakt van haar snorharen om ergens binnen te komen, nee het opent geen deur... of toch niet letterlijk.

Katten voelen namelijk met hun snorharen of ze door een bepaalde opening kunnen. Hierdoor komen ze niet al te snel vast te zitten, en kunnen ze zich ook vloeiend navigeren als ze weer op een avontuurtje gaan.

Hoe doen ze dit dan?

De snorharen van een kat zijn even lang als het breedste punt van hun lichaam, dit wilt dus zeggen dat als hun snorharen ergens door kunnen, zij dit ook kunnen.

Een kat zonder snorharen is eigenlijk hetzelfde als een vis op het droge...

...Ze zouden niet zo vloeiend door gaten en openingen kunnen gaan, en geen zekerheid hebben of ze er wel door kunnen of niet.

2. Jachtgedrag kat - Eet mijn kat muizen!?

Jachtgedrag kat

Je bent vast op de hoogte dat katten absoluut houden van jagen, dit komt omdat ze van nature jagers zijn... ze jagen van nature op prooi.

Maar eten ze ook degelijk hun prooi op?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk dat het niet altijd zo is... Katten eten niet altijd perse hun prooi op, en houden gewoon van de jacht.

Toch is het in sommige gevallen toch zo dat de kat besluit haar / zijn prooi op te eten, echter is dit maar 30% van de tijd het geval.

Katten blijven toch zeer getalenteerde jagers, en ironisch genoeg is dit niet te zien aan hun resultaten. Het is namelijk zo dat vier van de vijf pogingen van een kat mislukken... Dit is niet omdat ze verkeerd mikken of zo, maar omdat hun buit het al snel door heeft en nog net weg kan komen.

Je kat jaagt niet enkel op muizen!

We weten nu wel dat je kat 30% van de tijd haar prooien op eet, maar laat het niet overkomen dat de kat enkel muizen eet.

Nee hoor, dit is een slecht misverstand dat komt omdat mensen denken dat katten puur op muizen jagen, echter gebruikt een moeder kat vaak toch levende muizen om haar kittens het jagen aan te leren. Toch wil dit niet zeggen dat ze hier puur op gaan jagen.

Ook jaagt een kat op vissen, vogels enzovoort. Hiervoor trainen ze dus ook al van jongs af aan, ze trainen op bladeren... balen en alles wat als buit kan dienen. Zo trainen ze hun spieren en techniek.

3. Smaakpapillen kat - Je kat proeft geen zoete smaken!

Smaakpapillen kat

Je kat is dan wel een foodie, iedere kat houd van eten... Probeer het maar, open maar eens een pak katten koekjes... Wedden dat ze komt?

Toch proeven ze niet alle smaken, en met "alle" bedoel ik vooral zoete smaken.  Het is voor een kat vrijwel onmogelijk om zoete smaken te proeven.

Een rot leven lijkt me dit toch?

Wel... Niet helemaal, katten proeven namelijk wel andere smaken en zullen ze deze smaak leuker interpreteren als wij.

Hoe komt dat mijn kat geen zoet smaakt?

Wel, het is vrij simpel... Je kat heeft een genetische afwijking. Dat kan niet toch, je hebt nog zo gevraagd of je kat gezond was...

...Je dierenarts heeft je hier niet over ingelicht!? Hoe komt dit... Wel iedere kat heeft dit! en het wordt eigenlijk gezien als een eigenschap van het dier.

Een leuke bron over dit onderwerp : https://www.almonature.com/nl/blog/kat-en-smaak-de-waarneming-van-zoet-en-bitter/

In deze website praten ze over de smaakpapillen van je kat, en hoe deze smaakpapillen haar beïnvloeden en hoe ze bepaalde smaak interpreteerd.

4. Ouderdom kat - Katten kunnen ouder worden dan wij denken!

Als we aan katten denken, of aan huisdieren in het algemeen hebben we al snel vrede genomen met het feit dat we onze schatjes na een bepaalde tijd moeten loslaten...

...Dit komt omdat katten en huisdieren in het algemeen minder lang leven als mensen, en als een kat 10 jaar is zien we haar al snel als "oud".

Toch is het zo dat een kat ouder kan worden dan wij denken.

Hoe oud kan een kat dan worden!?

De oudste kat die ooit heeft bestaan waar wij bekend mee zijn is maar liefst 38 jaar, of wel... was maar liefst 38 jaar.

De kat genaamd Creme Puff, stierf uiteindelijk in 2005 in texas... Maar ging wel ten onder met de titel van de oudste kat die ooit heeft geleefd!

Althans... Dit is waar wij bekend mee zijn.

Zo zie je dat de ouderdom van je kat niet zomaar bepaald kan worden, en dat de ouderdom van je kat eigenlijk gewoon de loop van het leven volgt.

Sommige katten worden ouder, en sommige helaas jonger... Hier moeten we vrede mee nemen, en vrede nemen met de ouderdom van je kat.

5. Je kat heeft een vingerafdruk!
weetjes over katten

Je kat heeft dan wel geen vingers, en dus ook geen vinger toppen zoals wij mensen... Toch heeft ze een vingerafdruk...

...En nee, het zit niet in haar poot!

Vele denken met vingers meteen aan de pootjes van de kat, en dus de nagels enzovoort, maar dit heeft er allemaal niks mee te maken...

Maar wat is het dan?

De patroon op de neus van je kat... Ja hoor, mensen hun vingerafdrukken zijn allemaal uniek, daarom kunnen we zo dus ook mensen indentificeren...

...Maar katten hebben dit met de patroon op hun neus.

De patroon op hun neus is dus voor iedere kat uniek, en kan dus gezien worden als een vingerafdruk, echter lijkt het me sterk als we katten zo gaan indentificeren.

6. Je kat is slecht gezind, kijk naar haar staart!
weetjes over katten

Wat vele mensen niet weten, en waar ook veel misverstanden door ontstaan, is dat katten heel veel laten zien met hun lichaamstaal en vooral hun staart.

Als je naar de staart kijkt van jou kat, kan je hier hun gedrag vaak een beetje van uit afleiden... Zo weet je wanneer de kat pissig is, of boos.

Maar ook wanneer de kat wil spelen, of bang is.

De kunst is echter om je kat echt te leren kennen, vele baasjes begrijpen perfect wat hun kat wilt omdat ze weten waarom ze op bepaalde manieren reageert.

Maar hoe zie ik dan of mijn kat slechtgezind is?

Je kan dit zien aan de beweging van de staart, je kat zal snel met haar staart beginnen zwieren als ze pissig of kwaad is.

Mocht je kat een bepaald gedrag blijven vertonen is het dan ook beter om een gedragstherapeute uit te nodigen, maar ook hier moet je voorzichtig mee zijn.

Iedereen mag zich namelijk een kat gedragstherapeute noemen.


Reacties